Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziuma
„Nevelni és tanítani”
8200 Veszprém, Iskola u. 4. OM kód: 203066
Tel.: 88-560-630
E-mail: isk@ipariszakkozep.hu

Adj Egy Ötöst! (2019)

Iskolánk első kisgyermekgondozó osztálya (9.G) a Salva Vita Alapítvány által meghirdetett „Adj egy ötöst!” pályázatra benyújtott pályaműve kiemelkedően jó eredményt ért el, így (több mint 100 pályázó közül) bekerült a legjobb 12 díjazott közé.

A pályázat célja, hogy a feltörekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel.

Az osztály egy közös programot tervezett és valósított meg a Bárczi Gusztáv Általános Iskola 2. és 3. osztályos tanulóival. A lányok egy kalandos mesejátékra hívták meg a gyerekeket. A Gulyadombon és a Betekints völgyben zajló kalandtúrán a bárczisokból és iparisokból álló vegyes csapatoknak különböző játékos akadályokat kellett együttes erővel leküzdeni, s eljutni a közös célállomásra, ahol együtt főztek, játszottak és beszélgettek. A közös játék és öröm elmosta a határokat a különböző korú és képességű diákok között.

Az eseményről kisfilm készült (lásd lentebb). A legjobb 12 pályaművet 400 000 Ft-tal díjazta a Salva Vita Alapítvány, amit az osztály egy közös program megvalósítására fordíthat.

Az ilyen élmény életre szólóan megváltoztatja a fiatalok hozzáállását, természetes módon alakítja ki az együttérzést, az odafigyelést, és hozzásegíti őket, hogy egy sokszínű társadalom nyitott, elfogadó, felelősen gondolkodó tagjaivá váljanak.

Fehér Judit
osztályfőnök, mentortanár