Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum
„Nevelni és tanítani”
8200 Veszprém, Iskola u. 4. OM kód: 203066/002
Tel.: 30-125-6604
E-mail: isk@ipariszakkozep.hu

20. hely az Országos Diákolimpia egyéni sakk döntőn

2018. március 28-30. között Miskolcon került megrendezésre az országos egyéni sakk Diákolimpia döntője. Az esemény nívóját jól jelzi az összesen több mint 500 résztvevő tanuló. A kiírás értelmében 6 korcsoportban versenyeztek a tanulók, külön kategóriában a lányok és a fiúk, illetve a sakk Élő-pontszámmal rendelkezők és az Élő-pontszám nélküliek.

A VSZC Ipari Szakgimnáziumát Major Róbert 10.C osztályos tanuló képviselte az országos döntőn, köszönhetően a megyein szerzett ezüstérmének. Robi a sakk Élő-pontszámmal rendelkező fiú 5. korcsoportban versenyzett, ahol a többségében aktív versenysakkozókból álló ellenfelek között egy nemzetközi mesteri és 3 FIDE-mesteri címmel rendelkező tanuló is volt, ami jól mutatja a mezőny erősségét.

Az országos döntő lebonyolítása számítógépes párosítással, 9 fordulós svájci rendszerben történt. A sakkpartikra 20-20 perc gondolkodási idő és lépésenkénti 3-3 másodperc bónuszidő volt, így egy-egy játszma akár 40 percnél tovább is eltarthatott. Holtversenyes helyezések esetén a végeredmény meghatározása különböző mezőnyérték mutatók alapján történt.

Major Róbertnek az első játéknapon 6 partit kellett játszania, és a kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően a 24. helyről várhatta a folytatást. A második napon roppant összeszedetten játszott, veretlenül hozta le mindhárom játszmáját és ennek köszönhetően a 20. helyen zárta az országos döntőt. A 3 döntetlen mellett 3 győzelmet is sikerült elérnie ebben a rangos mezőnyben, ráadásul nála magasabban jegyzett sakkozók ellen is sikerült pontokat szereznie, ami szintén örömteli.

Robinak jár a gratuláció, hiszen a tavalyi országos helyezésén és elért pontszámán is sikerült javítania. A 2 napos országos döntőt végig taktikus, koncentrált, ugyanakkor sportszerű versenyzéssel abszolválta. Teljesítményével méltóképpen képviselte a VSZC Ipari Szakgimnáziumát.

Kelt:
Várpalota, 2018. április 03.
Szabó Zoltán
Péti MTE Sakk Szakosztály