Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum
„Nevelni és tanítani”
8200 Veszprém, Iskola u. 4. OM kód: 203066/002
Tel.: 30-125-6604
E-mail: isk@ipariszakkozep.hu

Ivancsics Noémi beszámolója az 1994-ben végzett B osztály Japánban tartott osztálytalálkozójáról

Osztályunk 1994-ben érettségizett az Ipariban, vegyész osztály voltunk, a 4.b-sek. 5 évente rendszeresen találkoztunk osztálytalálkozóinkon, amik aztán egyre sűrűbbek lettek. Az utóbbi években minden esztendőben igyekeztünk szervezni egy találkozót. Osztályfőnökünk, Bokrossy Béla tanár úr is mindig velünk tartott.

Az együtt töltött idő mindig nagyon vidám volt, a rengeteg régi történetet szívesen elevenítettük fel újra és újra. Sokfelé sodort minket az élet, de lélekben mindig közel maradtunk egymáshoz. A legmesszebb Földi Krisztián osztálytársunk került tőlünk, Japánban telepedett le sok-sok évvel ezelőtt. A 2022-es osztálytalálkozónkon került szóba, hogy szívesen látna bennünket új hazájában. Akkor még nem is hittük el, hogy ez tényleg megvalósulhat. 2023 év elején aztán el is kezdtük a szervezkedést, útleveleket csináltattunk, programokat egyeztettünk. A szervezést Krisztián a repülőjegyek beszerzésével kezdte, hotelekben szállást foglalt nekünk, éttermeket választott, a két kedves idegenvezetőnk segítségével pedig fantasztikus programokat állítottak össze.

Osztálytalálkozó Japán 2023 kép 1

2023.október 26-án indultunk el a nagy utazásra az osztályból 11-en osztályfőnökünkkel és néhány családtaggal. Repülőutunk elég hosszú volt Tokio felé, a budapesti indulás után Isztambulban szálltunk át egy másik repülőre. Tokioban aztán már Krisztián várt minket az idegenvezető lányokkal. Fantasztikus szállásunk volt a Metropolitan Hotelben, ahonnét tiszta időben még a Fujira is rá lehetett látni. Minden nap új városokat, látnivalókat kerestünk fel többek közt a villámgyors sinkanzen vonattal. Tokio utcáit járva csodáltuk a felhőkarcolókat, a hatalmas tömegben próbáltunk mindig együtt maradni, vigyázni egymásra. A helyi közlekedésben eleinte kicsit esetlenül mozogtunk, de aztán hamar felvettük a japán szokásokat, megtanultuk, hogy a mozgólépcsőkön melyik oldalra rendeződjünk és hogyan préseljük fel magunkat a legtömöttebb metróra is. Nikko városában csodaszép ősi szentélyeket néztünk meg, meglátogattuk a császári palota nyári rezidenciáját a 400 éves cseresznyefával. Osztálytalálkozó Japán 2023 kép 2 Sok helyen már vörös lombbal virítottak a japán juharfák. Hakoneban drótköteles libegővel mentünk fel egy működő vulkán tetejére, alattunk a vulkáni gázok félelmetes, de lebilincselő látványt nyújtottak. Velünk szemben pedig ott magasodott maga a Fuji hegy, havasan a szikrázó napsütésben. Osakában Japán egy másik arcát ismerhettük meg, a város modern, színes forgataga mindenkit magával ragadott. Kiotoban az Arany és Ezüst Pavilon körül talán a legszebb japán kerteket láthattuk, égig érő bambuszokkal, madarakkal, kis tavakkal. Narában a világ legnagyobb fa templomát és a világ legnagyobb bronz Buddha szobrát néztük meg. Olyan szentélyek körül sétáltunk, amelyek kertjében szarvasok mászkáltak szabadon, néha megrágcsálva a táskáinkat is finomságok után kutatva. Utolsó napunkon Enoshima szigetén láthattuk a Csendes-óceánt, csodálatos időben másztuk meg a rengeteg lépcsőt. Azt megtanultuk, hogy idegenvezetőink szerint Japánban minden közel van, sík terepen, maximum 10 perc és csak pár lépcsőt kell megmásznunk. Utazásunk során nagyon sok helyi finomságot kóstoltunk meg, kedvenc ételeink, italaink is lettek. Voltak, akik profi módon használták a pálcikát is. Esténként mindig összejöttünk egy hotelszobában, megbeszéltük a nap történéseit, felelevenítettünk sok régi iparis élményt is némi hazai pálinka és egymás vidám társaságában. Azt megállapíthattuk, hogy a közösség ugyanolyan jó, mint 29 évvel ezelőtt volt. November 5-én fáradtan, de hatalmas élményekkel tértünk haza Magyarországra.

Osztálytalálkozó Japán 2023 kép 4

Nagyon hálásak vagyunk osztálytársunknak, Földi Krisztiánnak, hogy ezt az utazást lehetővé tette számunkra, ezzel életre szóló élményt szerezve nekünk. Köszönettel tartozunk osztályfőnökünknek, Bokrossy Béla tanár úrnak is, hogy velünk tartott és felnőtt tanítványait is elkísérte a felkelő nap országába.

Jelenleg 30 éves osztálytalálkozónkra készülünk, amit áprilisban fogunk tartani remélhetőleg teljes létszámmal. Hagyományunk szerint visszatérünk régi kedves iskolánkba is, az Ipariba, hogy megnézzük a tablónkat és beüljünk az osztálytermünkbe egy osztályfőnöki órára.

Osztálytalálkozó Japán 2023 kép 3