Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum
„Nevelni és tanítani”
8200 Veszprém, Iskola u. 4. OM kód: 203066/002
Tel.: 30-125-6604
E-mail: isk@ipariszakkozep.hu

Beszámoló a "Robotika, kódolás kisgyermekkorban" konferenciáról

Medve Krisztina tanárnő beszámolója

robotkép1

2023. április 14-én néhány 11.G osztályos tanulóval részt vettünk az ELTE Tanító- és Óvóképző kara által szervezett, „Robotika, kódolás kisgyermekkorban” elnevezésű konferencián. A színvonalas előadásokon sok új információt hallottunk a robotika oktatásáról, ennek fontosságáról.

robotkép2

Bepillantást nyerhettünk az alsó tagozatosok robotika oktatásába az algoritmikus gondolkodást fejlesztő feladatokon és tankönyveken keresztül. Megtudhattuk, hogyan lehet a mesterséges intelligenciát az oktatási folyamat támogatására, akár „pedagógiai asszisztensként” is használni. Emellett meglepődve hallgattuk, hogyan foglalkoznak már az óvodások is kódolással, robotikával. Számunkra ismeretlen, de az óvodások által már használt eszközökkel ismerkedhettünk meg, például a Bee-bot-tal és a Blue-bot-tal. Találkoztunk egy humanoid robottal, Lisával is.

Megállapítottuk, hogy van mit fejleszteni a digitális kompetenciánkon, ha lépést akarunk tartani a felnövekvő nemzedékkel.

Lányok beszámolói

„Tetszett, hogy a robotikát interaktív feladatokkal akarják megismertetni a gyerekekkel.” (Boros Bettina)

„Volt egy kis robot, amit irányíthattak, így számolni is tanultak.” (Sudik Fanni)

robotkép3

„Szerintem jól felépítették a konferenciát, tetszett, hogy kipróbálhattunk néhány robotot és még tombola is volt. Az előadások érdekesek voltak, sok új dolgot megtanulhattunk.” (Vörös Dorina)

„Lehetőségünk volt egy modernebb óvodába való betekintésre, ahol a gyermekek tanításában már robotok is segítenek.” (Bán Blanka)

„Hasznos, új információkat tudhattunk meg a robotikával és a gyermekek fejlődésével kapcsolatban . ( Csordás Laura)


konf1 konf1