Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum
„Nevelni és tanítani”
8200 Veszprém, Iskola u. 4. OM kód: 203066/002
Tel.: 30-125-6604
E-mail: isk@ipariszakkozep.hu

Vértes-Bakony-Balaton 2023 Bemutatkozó Konferencia

2024.03.21-én került megrendezésre iskolánkban a Selye János Diáklaborhálózat pályázatának bemutatkozó konferenciája.

Iskolánk 2023 júniusoában nyerte el a 2022-3.1.1.-DIÁKLABOR-2022-00001 azonosítószámú, Selye János Diáklaborhálózat kiépítése címet viselő projektben megvalósuló pályázatot egy konzorcium tagjaként.

Selye 1. kép

A konferencia célja volt, hogy a VÉRTES-BAKONY-BALATON 2023 nevet viselő konzorcium tagjai, azaz iskolánk, valamint a fonyódi Mátyás Király Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium, a veszprémi Vetési Albert Gimnázium megismerjék egymás tevékenységét, kutatási területeit a pályázathoz kapcsolódóan.

Selye 2. kép

A pályázatban iskolánk, mint konzorciumvezető vállalt szerepet. Tevékenységi körünkbe beletartozik nemzetközi kutatócsoport létrehozása és működtetése is. Ezért felvettük a kapcsolatot a trevisoi „Instituto Max Planck” középiskolával, akiknek képviselőit, 3 diákot és 2 tanárt vendégül láthattunk. (Lásd lentebb.)

Selye 3. kép

A konferencián a meghívott intézmények diákjai és tanárai tartottak előadást intézményük kutatási területeiről, illetve már folyamatban lévő kutatásokról. Az angol-magyar nyelven zajló konferencián több érdeklődő diák is részt vett, valamint meghívottként a pályázatban is fontos szerepet vállaló Charles River Laboratories Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Tóth Balázs méltatta az eseményt angol nyelven.

További képek a galériában.


Olasz diákcsoport látogatása

Suri Maja 13.A tanuló beszámolója

Az olasz diákcsoport március 19.-én érkezett meg késő este. Aznap így már csak kipakolás és egy gyors vacsora volt és már mindenki dőlt is be az ágyba. A következő napi program a Balaton látogatás volt. Kisbusszal levittek minket Füredre, ahol aztán sétáltunk egy nagyot. Megmutattuk nekik a Balatont, illetve egy-két híres ember szobrát, a Tagore-sétányt, a Jókai Mór Emlékházat, a Kossuth Lajos forrást és még egy kürtöskalácsra is maradt időnk. Szerintem nem kell mondanom mennyire ízlett mindenkinek.

Selye 1. kép

Ezután a kisbusz visszavitt minket az iskolába. Itt Sárdi Tanárnő bemutatta az olasz diákoknak a műszeres labort, illetve a gépészek műhelyét, majd elmentünk közösen ebédelni. Az ebéd után hazahoztak minket és egy kis szusszanás után kezdődhetett is a készülődés, ugyanis a nap nem ért még véget. Meghívást kaptunk az iskolánk 75. jubileumi gálájára, így arra is ellátogattunk. A műsor fantasztikus volt, mindenkinek kiváltképp tetszett. A gála után az estét az iskolában folytattuk, ahol egy nagyon színvonalas vacsorát ehettünk és különböző desszerteket kóstolhattunk. A vacsora mellett lehetőségünk volt régi diákokkal beszélgetni. Szerencsénkre eltudtuk csípni a mindenki által ismert Vastag Csabit is. Beszélgettünk vele egy pár percet és még egy közös képet is tudtunk csinálni vele.

Selye 2. kép

A csütörtöki délelőttünkön a Pannon Egyetem vegyészmérnöki karára látogattunk el. Itt nagyon színvonalasan bemutattak nekünk különböző laborokat, nagyon sok korszerű és régebbi laboreszközzel együtt. Ezt követte egy gyors ebéd, majd délután pedig szabadprogramot kaptunk. A délután nagyon jó hangulatban telt. Először elmentünk fagyizni, majd sétáltunk egy nagyot a vár alatti park részen. Itt megmutattuk nekik a Margit romokat. Innen egyenest felsétáltunk a várba, ahol bár sajnos felújítás miatt teljesen a végéig nem tudtunk kimenni, de így is nagyon szép dolgokat láttunk. A várnál megtaláltuk a Biró-Giczey Házat, ami egy múzeum és jelenleg még nincs 100%-ig kész, ezért ingyenesen látogatható. A ház régen egy kanonok ház volt. A házban található szobák mind tele voltak csodaszép freskókkal és különböző szobrokkal. A második emeleten pedig egy régészeti kiállítás volt, az ott talált régi kincsekből. Emellett található volt ott többféle digitálisan játszható történelmi quiz játék, amit persze mindet kipróbáltunk.

Selye 3. kép   Selye 4. kép

Az estét egy közös vacsora főzéssel zártuk. Másnap pedig már sajnos mentek is haza.
Összességében egy szuper csapat voltunk, fantasztikus embereket ismerünk meg és tettünk szert barátságokra. Nagyon hálásak vagyunk a projektnek, hogy ez megvalósulhatott.

Selye 5. kép Selye 4. kép